Cestovná lekárnička | Lekáreň u Broja

Cestovná lekárnička

Cestovná lekárnička

Obdobie dovoleniek sa už pomaly ale isto rozbieha, avšak okrem krásnych zážitkov nám môže priniesť aj kopec nástrah, akými sú napríklad úpal, rôzne zranenia, črevné problémy, či alergie. Tieto riziká spojené s cestovaním by sme určite nemali podceňovať a povinnou výbavou dovolenkového kufra by preto mala byť aj dobre vybavená cestovná lekárnička.

Čo by mala Vaša cestovná lekárnička obsahovať?

Jej obsah je dobré prispôsobiť nielen krajine do ktorej cestujete, ale aj dĺžke pobytu. Prihliadať by ste mali aj na to, v akom stave a ako dostupná je zdravotnícka starostlivosť v danej krajine.  V prvom rade by ste si mali so sebou vziať predpísané lieky, ktoré pravidelne užívate. Okrem nich by však v cestovnej lekárničke nemali chýbať lieky a prostriedky na tieto „neduhy“:

TRÁVIACE ŤAŽKOSTI

Už samotnú cestu na dovolenku môže nielen nám , ale aj našim deťom znepríjemniť nevoľnosť a zvracanie, či už cestujeme letecky, autom, autobusom alebo loďou. Opatrní by sme mali byť, nech už cestujeme do ktorejkoľvek destinácie, ale obzvlášť ak cestujeme do tropických a subtropických krajín alebo do krajín s nižším hygienickým štandardom. Napríklad taký Egypt je krásnou a vyhľadávanou destináciou, ale takú Faraónovu pomstu si určite neželá zažiť ani jeden z nás... Žalúdočné a črevné problémy nie sú totiž záležitosťou jedného dňa a potrápiť nás môžu vo viacerých kútoch sveta.

Do lekárničky si teda nezabudnite pribaliť:

  • lieky proti kinetóze – cestovateľskej nevoľnosti 
  • prípravky proti hnačke a zvracaniu (napr.Smecta alebo Yomogi)
  • kvalitné probiotiká (ako prevencia aj účinná liečba cestovateľskej hnačky)

 

ZÁPALY A PRECHLADNUTIE

Na cestách nás dokonca môžu prekvapiť aj zápaly hrdla, nosovej dutiny, ale aj očí a uší. A to najmä ak cestujeme letecky alebo autom. V lietadlách býva totiž chladno, je tam veľmi nízka vlhkosť vzduchu a veľa ľudí v malom uzavretom priestore. Pri cestovaní autom sa zase v letných mesiacoch ochladzujeme klímou, ktorá nám však okrem príjemného ochladenia môže priniesť aj menej príjemné prechladnutie. A tým, ktorí dávajú pred klímou prednosť otvoreným oknám, hrozí zase zápal stredného ucha, či očných spojiviek v dôsledku prievanu.

Súčasťou lekárničky by v tomto prípade mali byť:

  • lieky proti bolestiam hrdla, prípadne aj proti kašľu
  • nosový sprej (alebo kvapky)
  • ušné a očné kvapky
  • lieky na zníženie horúčky (pre deti vo forme sirupu alebo čípkov), príp. aj teplomer

 

HMYZOM PRENÁŠANÉ OCHORENIA

Dokonca aj uštipnutie komárom a kliešťom môžu byť veľmi nebezpečné. Komáre, najmä pri cestách do tropických oblastí, môžu prenášať rôzne nepríjemné ochorenia, akými sú napr. malária, japonská encefalitída, horúčka Dengue a iné. Netreba sa však spoliehať na to, že choroby z uštipnutia sa týkajú len trópov... klimatické zmeny totiž spôsobili, že niekoľko závažných chorôb prenášajú komáre už aj v našich zemepisných šírkach. Nehovoriac o tom, že aj riziko nákazy z uhryznutia kliešťom je u nás veľmi vysoké, keďže kliešť je pôvodcom lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy.

Pre takýto prípad si do lekárničky pribaľte:

  • repelentný prípravok vo forme spreja alebo krému
  • pinzeta, háčik, príp. špeciálna karta na bezpečné odstránenie kliešťa
  • antihistaminiká (pri alergických reakciách) nielen vo forme tabliet či kvapiek, ale aj vo forme gélu na prípadné štípance od komárov

 

ÚPAL A SPÁLENÁ POKOŽKA

Ako sa hovorí „Slnko je najlepší lekár“, ale na druhej strane dlhší pobyt na slnku so sebou veľmi často prináša problémy akými sú úpal, či spálená pokožka. A tie nám vedia dovolenku znepríjemniť aj na niekoľko dní. Preto prevencia by mala byť na prvom mieste. Nezabúdajte na pokrývku hlavy, dostatočný pitný režim a samozrejme aj kvalitných opaľovacích krémov s vysokým ochranným faktorom je na trhu široká paleta... stačí si len vybrať.

Nevyhnutnou súčasťou lekárničky by teda mal byť aj:

  • kvalitný opaľovací krém s čo najvyšším ochranným faktorom
  • Panthenol pre prípad spálenej pokožky

 

MENŠIE ČI VÄČŠIE PORANENIA

Či už cestujeme na hory alebo k vode, musíme byť obzvlášť opatrní, najmä ak bude naša dovolenka aktívneho rázu. Veľakrát stačí málo a bolestivé poranenie je na svete... či už sú to pľuzgiere, odreniny, podvrtnutia, úrazy hlavy alebo kĺbov.

V takýchto prípadoch nám nesmie v lekárničke chýbať:

  • dezinfekcia na vyčistenie prípadnej rany
  • obväzy a náplaste
  • lieky proti bolesti

 

Aby ste si svoju dovolenku užili bez starostí, nezabúdajte v prvom rade na prevenciu, ale vždy radšej buďte plne vybavení aj pre prípad, že sa Vám ju pokúsia znepríjemniť nejaké zdravotné komplikácie či zranenia.

 

V prípade, že si svoju cestovateľskú lekárničku potrebujete doplniť, radi Vás privítame v našej Lekárni u Broja, kde určite nájdete všetko potrebné  a naši farmaceuti Vám radi poradia. Dokonca nám stačí zavolať, poslať e-mail či objednať online cez náš web a všetko potrebné Vám bezplatne dovezie domov naša donášková služba.

 

Príjemnú letnú dovolenku bez starostí, ale zato plnú radostí, Vám želá tím Lekárne u Broja!

 


Takto hodnotíte naše služby
Jozef T.
14. Apríl 2022
Popri čakaní na neďalekej stanici som si sem zašiel nakúpiť zopár potrebných vecí. Potešil ma príjemný personál a ochota rozumne pomôcť a nie len zarobiť ...
Mária F.
9. Február 2022
V tejto lekarni nakupujem velmi rada, lebo pristup personalu je vzdy na jednotku. Mozem len odporucat!
Silvia
24. Január 2022
Dobrá lekáreň so zaujímavým vernostným programom. Pomerne široká ponuka tovaru, ešte sa mi nestalo že by nemali čo som potrebovala. Za mňa jednoznačne spokojnosť.
Podeľte sa o svoj názor
Napíšte nám hodnotenie, ako ste boli spokojný s kvalitou našich služieb...

Vaša Lekáreň u Broja

Tatranská 293

017 01 Považská Bystrica

Tel. kontakt: 0903 665 244

Email: kontakt@lekarenubroja.sk

FB: /lekarenubroja

Kontaktujte nás