Pripravte svoje chodidlá na letné dni | Lekáreň u Broja

Pripravte svoje chodidlá na letné dni

Pripravte svoje chodidlá na letné dni

Chodidlá sú najviac namáhanými časťami nášho tela a napriek tomu im väčšina z nás venuje minimálnu pozornosť. Preto by sme s blížiacim sa letom mali zamerať svoju pozornosť práve na ne a dopriať im trochu zvýšenej starostlivosti. Po zime a dlhom období nosenia uzavretých topánok si to rozhodne zaslúžia a prospeje to nielen ich zdraviu, ale aj kráse.

Jar a leto sú obdobím kedy naše nohy môžu konečne „voľne dýchať“ v sandáloch či šľapkách, ale koža na chodidlách, a obzvlášť na pätách, nevyzerá veľmi príťažlivo. Často je suchá, stvrdnutá a popraskaná. A preto vám prinášame zopár tipov ako sa o svoje nohy správne starať, aby boli na slnečné a teplé dni pripravené. 

Hydratácia je kľúčová: Rovnako ako zvyšok nášho tela aj chodidlá potrebujú dostatočnú hydratáciu. Preto im denne doprajte kvalitný hydratačný krém alebo balzam na nohy, najlepšie po sprchovaní a ideálne aj v kombinácii s predchádzajúcim peelingom. Pokožku na chodidlách tak udržíte sviežu, jemnú a voňavú.

Dôkladná hygiena: S príchodom teplejších dní sa viacej potíme a tak sú naše nohy náchylnejšie nielen na zápach, ale aj baktérie, či plesne. Obzvlášť plesne obľubujú vlhko a teplo, preto sa im darí najmä v topánkach a na častiach tela, ktoré sa najviac potia (intímne oblasti, podpazušie a chodidlá). Preto je dôležité umývať si nohy denne a dôkladne, pričom by sme nemali zabúdať ani na oblasť medzi prstami, kde sa nečistoty a baktérie môžu hromadiť. Pri zvýšenom potení chodidiel odporúčame siahnuť po antiperspirantoch alebo deodorantoch na nohy. Ak chcete zvoliť prírodnejšiu alternatívu ako zmierniť potenie, vyskúšajte napr. šalviu alebo dubovú kôru vo forme gélov alebo výluhov. 

Pravidelná pedikúra: Nájdite si čas na pedikúru v rámci ktorej vám ošetria nielen pokožku na nohách a odstránia stvrdnutú kožu na pätách, ale ošetria aj vaše nechty. Navštíviť môžete profesionálnu pedikérku, ale tento typ starostlivosti zvládnete aj sami v domácom prostredí. Na trhu nájdete množstvo prípravkov a nástrojov, ktoré sú špeciálne určené na pedikúru. Vyskúšajte napr. peeling alebo exfoliačné návleky, ktoré z vašich chodidiel odstránia zrohovatenú kožu a pokožku vašich nôh zregenerujú, hydratujú a zvláčnia. Po odstránení stvrdnutej pokožky doprajte chodidlám ešte hydratačný alebo regeneračný krém na nohy.

„Odľahčenie“ nôh: Mnohí z nás majú v letných mesiacoch oveľa častejšie pocit ťažkých a unavených nôh a pozorujú aj výraznejší opuch dolných končatín. V takomto prípade vám môžu pomôcť prípravky vo forme krému či gélu s obsahom bylinných a rastlinných extraktov, ako napr. z pagaštanu konského, jalovca alebo vilínu, ktoré napomáhajú aj lepšej cirkulácii a zvyšujú elasticitu ciev. Počas horúcich letných dní môžete vaše nohy príjemne osviežiť aj pomocou chladivého krému či gélu s obsahom mentolu, ktorý vás okamžite zbaví pocitu ťažkých nôh.

Prevencia proti pľuzgierom: Najlepším spôsobom ako predísť nepríjemným a bolestivým pľuzgierom na chodidlách je prevencia. Mali by sme teda dbať nielen na výber kvalitnej obuvi, ale jednoduchou prevenciou je premazanie chodidiel aj prstov na nohách vazelínou alebo olivovým olejom. Pri dlhších prechádzkach alebo turistike je vhodné mať vždy pri sebe náplaste, v prípade, že sa neželané pľuzgiere predsa len objavia. Ideálne sú náplaste s hydrokoloidnou technológiou, ktoré okamžite uľavia od bolesti, chránia proti treniu, tlaku a napomáhajú hojeniu.

Doprajte svojim chodidlám čo najlepšiu starostlivosť nielen pred letom, ale počas celého roka a vaše nohy sa vám odmenia nielen krajším vzhľadom, ale aj pocitom väčšieho zdravia a pohodlia. Pamätajte však, že každý človek je jedinečný, a preto si vyberajte starostlivosť, ktorá najviac vyhovuje vašim individuálnym potrebám. Dúfame, že tieto tipy vám pomôžu udržať  vaše nohy zdravé a pripravené na letné dobrodružstvá.

Užívajte si slnečné dni a kráčajte nimi s ľahkosťou!


Takto hodnotíte naše služby
Jozef T.
14. Apríl 2022
Popri čakaní na neďalekej stanici som si sem zašiel nakúpiť zopár potrebných vecí. Potešil ma príjemný personál a ochota rozumne pomôcť a nie len zarobiť ...
Mária F.
9. Február 2022
V tejto lekarni nakupujem velmi rada, lebo pristup personalu je vzdy na jednotku. Mozem len odporucat!
Silvia
24. Január 2022
Dobrá lekáreň so zaujímavým vernostným programom. Pomerne široká ponuka tovaru, ešte sa mi nestalo že by nemali čo som potrebovala. Za mňa jednoznačne spokojnosť.
Podeľte sa o svoj názor
Napíšte nám hodnotenie, ako ste boli spokojný s kvalitou našich služieb...

Vaša Lekáreň u Broja

Tatranská 293

017 01 Považská Bystrica

Tel. kontakt: 0903 665 244

Email: kontakt@lekarenubroja.sk

FB: /lekarenubroja

Kontaktujte nás