Zápaly močových ciest vedia potrápiť aj v lete... | Lekáreň u Broja

Zápaly močových ciest vedia potrápiť aj v lete...

Zápaly močových ciest vedia potrápiť aj v lete...

Horúce letné dni veľa z nás často trávi pri vode. Či už je to doma v bazéne, pri mori, na kúpalisku alebo niekde na voľne dostupnej vodnej ploche. Okrem osvieženia nám však pobyt vo vode môže priniesť aj riziko infekcie močových ciest, čo môže spôsobiť napr. chlórovaná voda či mokré plavky.

Príznaky zápalu močového mechúra pozná asi už každý z nás. Takže ak spozorujete časté nutkanie na močenie, bolesť (pálenie, rezanie) pri močení, nepríjemnú bolesť v podbrušku, zakalený moč či dokonca teplotu, návštevu lekára rozhodne neodkladajte. Infekcie močových ciest sa liečia najmä dostatočným príjmom tekutín a antibiotikami. Ak však zápal nie je ťažký a pokročilý dá sa hravo zvládnuť aj prírodnou cestou.

Nežnejšie pohlavie je postihnuté týmto typom infekcie oveľa častejšie ako muži, a to z dôvodu anatomickej odlišnosti močového ústrojenstva. Preto obzvlášť ženy by mali byť opatrnejšie a mali by vsadiť na prevenciu.

Ako sa dá predchádzať nepríjemnému zápalu?

  • dôsledná hygiena je základ (odporúča sa používať šetrné prípravky na intímnu hygienu)
  • preferujte bavlnené oblečenie (obzvlášť spodné prádlo)
  • pite veľa čistej neperlivej vody (min. 6-8 pohárov denne)
  • nezadržiavajte močenie do poslednej chvíle (jeho zadržiavanie podporuje množenie baktérií)
  • stavte na výživové doplnky (je vhodné ich do jedálnička zaradiť nielen počas liečby, ale aj v rámci dlhodobejšej starostlivosti o močové cesty)

Čo odporúčajú farmaceuti z Lekárne u Broja?

Nielen na podporu liečby, ale aj na dlhodobé užívanie, a teda aj ako prevencia pred zápalmi močového ústrojenstva sú vhodné výživové doplnky ako je napr. Blokurima alebo Uroril.

Blokurima s obsahom D-manózy je vhodná nielen pre pacientov, ktorí majú často problémy s močovým ústrojenstvom, ale aj pre tehotné ženy a deti od 3 rokov. D-manóza ako monosacharid prirodzene sa vyskytujúci v našom organizme pôsobí proti niekoľkým kmeňom baktérie E.coli , ktorá patrí k hlavným pôvodcom infekcií močových ciest.

Uroril je svojim zložením vhodný predovšetkým pre staršie ženy po menopauze, ktoré majú urologické, či gynekologické problémy.  Obsahuje nielen kyselinu hyalurónovú a chondroitínsulfát, ktoré pomáhajú obnoviť ochrannú vrstvu urotelu – výstelkového tkaniva vnútornej steny močového mechúra, ale aj výťažok z kurkumy a kvercetínu, čo sú antioxidanty s protizápalovým účinkom.

Ďalšími voľne dostupnými doplnkami vhodnými pri liečbe infekcií močového ústrojenstva sú Uroval manosa Akut s vysokým obsahom proanthokyanidínov z kanadských brusníc v kombinácii s D-manózou a TOTO Na močové cesty AKUT. Ten, rovnako ako Uroval, má vysoký obsah extraktu z brusníc, doplnený je však ešte o extrakt zo zlatobyle obyčajnej, vlákninu z čakanky a komplex 6 prospešných baktérií (Laktobacily a Bifidobaktérie).

Siahnuť môžete aj po bylinných kvapkách Grešík s výťažkom zo semien kapucínky väčšej alebo tabletách od firmy Eden s výťažkom z vňate kapucínky. Kapucínka väčšia sa vyznačuje antiseptickými ale aj antimikrobiálnymi účinkami proti baktériám spôsobujúcim zápaly močových ciest. Nie je však vhodná pre tehotné a dojčiace ženy, malé deti, pacientov so zníženou funkciou štítnej žlazy a rovnako by mali byť opatrní ľudia s vredovým ochorením tráviaceho traktu a s ochorením obličiek kvôli možnému dráždiacemu účinku.

No a samozrejme je dôležitý dostatočný príjem tekutín a to nie len čistá voda, ale aj urologické čaje. Z jednodruhových je to napr. prasličkový čaj, zlatobyľový čaj, čaj z ihlice tŕnitej, ale odporúča sa napr. aj čaj z čerstvej petržlenovej vňate. Z bylinných zmesí odporúčame najmä čajovú zmes Urcyston od Lerosu, u ktorého hlavným nositeľom liečebného účinku je list z medvedice lekárskej. Táto čajová zmes je fytofarmakom pôsobiacim antisepticky (protibakteriálne) a protizápalovo, podporuje vylučovanie moču a uvoľňuje kŕče hladkých svalov. Urologické čaje sa odporúčajú piť teplé 3 až 5 krát denne, nie sú však vhodné na dlhodobé používanie, a to najmä pre starších ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

V prípade, že sa zápal močových ciest podchytí včas, dá sa veľakrát zvládnuť aj bez antibiotickej liečby. Ak teda postrehnete niektorý z jeho typických príznakov, neváhajte navštíviť našu / Vašu lekáreň u Broja a obrátiť sa na našich farmaceutov. Nielen všetky vyššie spomínané prípravky, ale aj prípadné lieky predpísané od lekára, môžete u nás objednať telefonicky, či online na našom webe a využiť prípadne aj našu bezplatnú donáškovú službu.

Krásny a v zdraví prežitý zvyšok leta Vám želá tím Lekárne u Broja!


Takto hodnotíte naše služby
Jozef T.
14. Apríl 2022
Popri čakaní na neďalekej stanici som si sem zašiel nakúpiť zopár potrebných vecí. Potešil ma príjemný personál a ochota rozumne pomôcť a nie len zarobiť ...
Mária F.
9. Február 2022
V tejto lekarni nakupujem velmi rada, lebo pristup personalu je vzdy na jednotku. Mozem len odporucat!
Silvia
24. Január 2022
Dobrá lekáreň so zaujímavým vernostným programom. Pomerne široká ponuka tovaru, ešte sa mi nestalo že by nemali čo som potrebovala. Za mňa jednoznačne spokojnosť.
Podeľte sa o svoj názor
Napíšte nám hodnotenie, ako ste boli spokojný s kvalitou našich služieb...

Vaša Lekáreň u Broja

Tatranská 293

017 01 Považská Bystrica

Tel. kontakt: 0903 665 244

Email: kontakt@lekarenubroja.sk

FB: /lekarenubroja

Kontaktujte nás